Wroskopos's Blog

Celestial mathematics applied ©

Ιδιότητες (Dignities)

Posted by Wroskopos on September 10, 2009

Προοίμιο

Κάθε πλανήτης η φως, ανάλογα με το που βρίσκεται στο χάρτη, αποκτά συγκεκριμένες ιδιότητες και προδιαθέσεις.Χιλιάδες χρόνια πριν, είχαν την ευγενή καλοσύνη να μελετήσουν και καταγράψουν, αυτό που σήμερα όνομάζουμε Ιδιότητες (με εύφημο μνεία στον Πτολεμαίο, του οποίου το πινακάκι χρησιμοποιείται ευρύτατα ακόμη και σήμερα).
Οι Ιδιότητες είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους στην Ωριαία αστρολογία. Οι περισσότεροι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αστρολογία, είτε αγνοούν είτε υποτιμούν την αξία των Ιδιοτήτων. Κι όμως, οι Ιδιότητες είναι τόσο σημαντικές που πολλές φορές μπορούν να δώσουν από μόνες τους απάντηση σε πολλές ερωτήσεις Ωριαίας!
Κατατάσσονται σε Θεμελιώδεις και Συμπτωματικές, με τις πρώτες να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα ζώδια και τις δεύτερες να περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα πράγματα μεν, να έχουν ελαφρώς υποδεέστερη ισχύ δε.

Θεμελιώδεις και Συμπτωματικές Ιδιότητες (Essential & Accidental)

Οι Θεμελιώδεις Ιδιότητες καθορίζονται από το ζώδιο στο οποίο είναι ο πλανήτhς που μας ενδιαφέρει και πολύ συχνά είναι καθοριστικές για την έκβαση μιας ερώτησης. Περιγράφουν την κατάσταση ενός Δείκτη (άρα και του προσώπου ή θέματος που συμβολίζει ο Δείκτης), τη δυναμική του, αν δρα, αν είναι μόνος, αν έχει προβλήματα, τις σχέσεις του, τι βλέπει με καλό μάτι και τι όχι, τι αγαπάει και τι φοβάται. Όλα αυτα και ακόμα περισσότερα, τα μαθαίνουμε χωρίς να δούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από Ιδιότητες.
Οι Θεμελιώδεις Ιδιότητες είναι επίσης κριτήρια με τα οποία κρίνει ο πλανήτης μας τον κόσμο. Φανταστείτε το, σαν χρωματιστά γυαλιά με τα οποία βλέπει τους άλλους πλανήτες ή τον εαυτό του, ο πλανήτης που μελετάμε.

Παράδειγμα (και θα επεκταθώ αναλυτικά σε επόμενο ποστάκι): Στις 14 μοίρες του Καρκίνου, ΟΠΟΙΟΣ πλανήτης και να βρεθεί εκεί, θα έχει τα εξής χούγια:
– Κυβερνιέται από τη Σελήνη (την αγαπάει, την ακολουθεί, κάνει ότι πει η Σελήνη)
– Κοιτάει το Δία φορώντας τα ροζ γυαλιά της Έξαρσης (ότι και να συμβολίζει ο Δίας στο χάρτη μας, ο πλανήτης μας το λατρεύει, το έχει βάλει πάνω σε βάθρο και το χαζεύει)
– Βλέπει τον Άρη από τριπλότητα (τον συμπαθεί πολύ, είναι φίλοι, καλή παρέα, ευγενικά συναισθήματα προς Άρη)
– Είναι σε Περίοδο και Δεκανό Ερμή (τον συμπαθεί και τον βλέπει, έχουν επαφή, αλλά ως εκεί)
– Είναι σε Αδυναμία ο Κρόνος, άρα ο πλανήτης μας βλέπει ΑΠΟ Αδυναμία τον Κρόνο και ότι συμβολίζει αυτός (τον βλέπει και ντρέπεται, αγχώνεται, ξινίζει τα μούτρα του)
– Τέλος, ο Άρης έχει την Πτώση του στον Καρκίνο, άρα όποιος πλανήτης και να πέσει στον Καρκίνο, αντιπαθεί τον Άρη, (τον φοβάται, βλέπει Άρη και κοκκινίζουν τα μάτια του). Αν πέσει ο ίδιος ο Άρης, τότε δεν είναι καλά, δεν νιώθει καλά, είναι αδύναμος και σε κακή κατάσταση.

Οι Συμπτωματικές Ιδιότητες αφορούν τοποθέτηση σε οίκους, γωνίες με τους ευεργέτες ή τους κακεργέτες, σύνοδοι με σταθερά, ταχύτητα και φορά πορείας και πολλά ακόμη που τους αξίζει δικό τους κεφάλαιο. Υπάρχουν θετικές και αρνητικές Συμπτωματικές Ιδιότητες και είναι σημαντικές, μπορεί να δείξουν σημείο διαφυγής ή επίλυσης σε έναν αρνητικό χάρτη, να ανατρέψουν εν μέρει αυτό που καταδεικνύουν οι Θεμελιώδεις Ιδιότητες και τέλος να χρωματίσουν και να περιγράψουν συμπληρωματικά μια κατάσταση ή ένα χώρο (πχ σε ερωτήσεις χαμένων αντικειμένων).

8m79atbei3 3ixkhgswdt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: